ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYEMİZ PROF. DR. BAŞAK BOZ KATILIMI İLE SAPTANAN ÇATALHÖYÜK’TE İLK TRAPENASYON ÖRNEĞİ

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Başak Boz, Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Handan Üstündağ ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden Prof. Dr. Arzu Demirel ile birlikte yürüttükleri Çatalhöyük çalışmalarında “Çatalhöyük’te ilk kez net olarak trepanasyon örneğini” görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Handan Üstündağ, Prof. Dr. Başak Boz, Prof. Dr. Arzu Demirel ile yüksek lisans öğrencisi arkeolog Donald Kale tarafından yürütülen çalışmalarda genç bir erkek bireye ait kafatası kemikleri üzerinde, 2,5 santimetre çapında bir deliğe rastlandı. Deliğin kafatası delgi işlemine ait olduğu tespit edildi. Çatalhöyük Kazı Heyeti Başkanı Ali Umut Türkcan “Dünyada eşine az rastlanır bir bölge. Kültürün çok ağır ilerleyerek terkedildiği bir yerleşim. Çalışmalarımız özellikle “kuzey korugan” adını verdiğimiz alanın yanındaki uzun sokakta bulduğumuz mahallede sürüyor. Yerleşmenin yamacına doğru yeni bir alan açtık. Yeni alanda büyük bir bina tespit ettik. 80 metrekarelik, 5 mekânı olan binada çalışmaları yoğunlaştırdık. Buradaki bir evde akbaba pençesi ile kapatılmış bir mezara rastladık. 7 bireyin bulunduğu mezarda kazının antropoloji uzmanları detaylı incelemeler yaptı. Bir genç bireyin kafatasındaki delgi işlemi dikkatimizi çekti.” dedi.

Bu içerik 27.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 53 kez okundu.