CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ SERGİSİ AÇILDI

Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılı onuruna Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Arkeoloji Bölümü Sergisi” düzenlenecektir. 30 Kasım 2023 Perşembe günü saat 14.00’da açılan serginin 15 Aralık 2023 tarihine kadar açık kalması planlanmaktadır. Sergi “Arkeoloji Bölümü Müze ve Sergileme Alanı”nda gerçekleşmektedir. Sergi temaları Atatürk ve arkeoloji, Atatürk ve müzecilik ile arkeoloji tarihi çerçevesindedir. Sergide 19. ve 20. yüzyıl Türk arkeoloji tarihine ait iki yüz elliyi aşkın orijinal fotoğraf, harita, eşya, yayın, belge (efemera, çizim, filateli), gravür ve tablolar yanı sıra sergi konusuna uygun olarak Öğr. Gör. Ceren Baykan tarafından tasarlanan bilgi panoları da yer almaktadır. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Arkeoloji Bölümü Sergisi hazırlıklarında Prof. Dr. Daniş Baykan, Doç. Dr. Ergün Karaca, Dr. Öğr. Üyesi Melike Zeren Hasdağlı, Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz, Öğr. Gör. Ceren Baykan, Arş. Gör. Gamze Üsküplü, Arş. Gör. Coşkun Sivil, Arş. Gör. Mert Uğur Kara, Arş. Gör. Osman Vuruşkan, Doktora öğrencisi Didem Baş ve Lisans öğrencisi Rasim Can Karaçivi yer almıştır.
Sergi süresince Arkeoloji Bölüm Kütüphanesinde de “Atatürk ve Arkeoloji” ile “Trakya Arkeolojisi Yayınları” konularında sürekli görsel sunum izlenebilecektir. Görsel sunumlarda sergi alanında vitrin içerisinde bulunan bazı yayınların ve belgelerin de tam içerikleri yer alacaktır. Yine sergiyle eş zamanlı Arkeoloji Bölümü Kütüphanesi’nde Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün ortak veya Bölüm üyelerinin yayımladıkları kitaplar ile Trakya arkeolojine ait diğer yayınlar görülebilecektir. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Arkeoloji Bölümü Sergisi süresinde “Arkeoloji Bölümü Kütüphane Söyleşileri” kapsamında “Atatürk ve Arkeoloji”, “Atatürk ve Müzecilik” konularında da bilgilendirmeler yapılacaktır.
Sergilenenler arasında 1837 Tarihli Pers Kralı Kyros’un Anadolu Seferi, Osmanlı Dönemi Büyük İskender’in Fetihleri, 1841 tarihli Küçük Asya/Anadolu Antik Bölgeler, H. Kiepert’in 1877 Tarihli Trakya / Bulgaristan ve yine Kiepert’in 1892 tarihli Anadolu haritalarının orijinalleri, 19. yüzyıla ait Müze-i Hümayun Kütüphanesi, Asar-ı Attika Müzesi Kütüphanesi, Müze-i Hümayun Meskukat (sikke/nümizmatik) şubesi ve Müze-i Hümayun’da Cevat Paşa Kütüphanesi kayıt fişleri, 19. yüzyıl Osmanlı müzeciliğine ait görseller yer almaktadır. 1930’lu, 1960’lı yıllar arasına ait Didymaion, Ephesos, Euromos, Hierapolis, Miletos, Pergamon, Priene, Smyrna antik yerleşimlerinin fotoğrafları, 25 Eylül 1958’de hizmete giren Kemer Barajı altında kalan Aydın Bozdoğan Kemer Köprüsünün sulara gömülmeden önceki fotoğrafları, 1960’lı yıllara ait TTK Karatepe Rölyefleri Fotoğrafları, 14 Ekim 1962’de Side Müzesi Açıldı Haberi,  Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları, 1994 yılında Polyksena lahdinin ilk kazı anı fotoğrafları sergide görülebilecekler arasındadır. Sergide Filateli (pul) ve milli piyango biletleri üzerinde seksenli yıllardan sonra Türk pullarında sıkça değinilen “Antik Kentler” serisinden örnekler de yer almaktadır. Yine benzer temada, bir seri de takip eden yıllarda milli piyango biletlerinde görülmeye başlamıştır. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Arkeoloji Bölümü Sergisi’nde arkeolojik kazı ve çizim malzemeleri, TÜ Arkeoloji Bölümü tarihiyle ilişkili belge ve posterlerin yanı sıra Mükerrem Usman Anabolu, Ceren Baykan, Candan Önay ve Fuat Yılmaz’a ait arkeoloji temalı sanatsal çalışmalar da bulunmaktadır.
Sergi afişi, sergimiz hakkında ayrıntılar ve emeği geçenler için tıklayınız.



Resim


Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim
Bu içerik 01.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 215 kez okundu.