EFES KAZILARI DAİMİ ÜYESİ DR. ANTON BAMMER'IN VEFATI

Tüm yaşamını Efes’le özdeşleştirmiş değerli araştırmacı Dr. Anton Bammer'i vefat etmiştir. 
Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nde göreve başladığı 1961 yılından bugüne kesintisiz olarak Efes kazı ekibinin daimi üyesi olan Anton Bammer'in, Efes’teki ilk önemli projesi, buradaki “Memmius Anıtı’’nın ayağa kaldırılması sırasındaki teori ve uygulama alanındaki çalışmalarıdır. Bammer daha sonraki çalışmalarını Efes’teki arkeolojik araştırmaları başlatan efsanevi anıta, “Artemision” olarak adlandırılan Artemis Tapınağı’na adamıştır.  Artemis Tapınağı’ndaki kazılarını her yıl devam ettiren Bammer, 1973 yılında hekatompedos’u da keşfederek, altar ve tapınak arasındaki alanı araştırmaya başlamıştır.
Anton Bammer, Artemis Tapınağı hakkında üç kitap yayımlamıştır. 1988’de basılan Ephesos Stadt and Fluß und Meer adlı kitabında ise Efes ve çevresini “Yeni Arkeoloji” metodu ile yorumlaya çalışmıştır.
1990’den 1997’ye kadar Yunanistan’da Peloponnesos üzerinde Aigeira’da yönettiği kazılarda Arkaik çağlara dayanan iki adet Dor tapınağı bulmuştur.  Ayrıca Efes’teki restorasyon ve yeniden inşa projelerindeki çalışmalarında Bammer, Memmius Anıtı’nın, ve Domitianus Tapınağı’nın ön yüzündeki Domitianus Çeşmesi’nin yeniden ayağa kaldırma projesini yürütmüştür.
Bammer yaşamı boyunca tüm Ege coğrafyasına yakın ilgi duymuş, kariyerinin büyük bir bölümünü ise Türkiye’deki bilimsel çalışmalara adamış ve araştırmalarıyla Türkiye’nin uluslararası alanda arkeolojik açıdan tanıtılmasına katkıda bulunmuştur.

Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri olarak, tüm sevenleri ve meslektaşlarına baş sağlığı dileriz.

Resim

Resim

Bu içerik 19.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 46 kez okundu.