FAKÜLTEMİZDE “SOSYAL BİLİMLER ALANINDA TÜBİTAK PROJELERİ YAZIMINDA TEMEL NOKTALAR” PANELİ DÜZENLENDİ


Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, proje yazımını teşvik etmek ve proje sayısını arttırmak maksadıyla öğretim elemanlarına yönelik “Sosyal Bilimler Alanında Tübitak Projeleri Yazımında Temel Noktalar” temalı bir bilgilendirme paneli düzenledi. Panelin konukları, Tübitak Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu Danışma Kurulu üyesi ve bu alanda kabul edilmiş projeleri olan Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim elemanlarından Prof. Dr. Özlem Çevik ve Arş. Gör. Osman Vuruşkan’dı.

Program, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, konuşmasında özetle şu anda gerçekleşmekte olan programın bir başlangıç olduğunu, bu tür programların sayısını arttıracaklarını ve böylece bu alanda bir farkındalık yaratarak eksikliklerini gidereceklerini belirtti. Ardından programın ilk konuşmacısı Prof. Dr. Özlem Çevik söz aldı. Sözlerine Tübitak projelerinin mahiyetini anlatarak başlayan Prof. Dr. Özlem Çevik, kişisel deneyimlerinden hareketle projelerin panelistlerce nasıl değerlendirildiğini, proje yazımında esas olarak hangi temel noktalara dikkat edilmesi gerektiğini ana hatlarıyla ifade etti. Prof. Dr. Özlem Çevik “araştırma projeleri, Özgün Değer, Amaç ve Hedefler, Yöntem, Proje Yönetimi ve Yaygın Etki olmak üzere 5 unsur üzerinden değerlendirilmektedir. Bu başlıkların her birinin yazımı, son derece iyi düşünülerek, çerçevesi iyice çizilerek yapılmalıdır.  Özellikle “literatür taraması”, proje yazımının yapay bir süreci değildir, bu bakımdan mevcut literatürün, o ana kadar yapılan çalışmalarda hangi bilginin üretildiğinin ve proje başvurusunda bulunan kişinin yapacağı araştırmanın evrensel hangi bilgi boşluğunu dolduracağının (özgün değer) iyi tespit edilmesi ve belirtilmesi gerekir. Bunlarla birlikte en az öncekiler kadar önemli olan diğer bir nokta da hiç kuşkusuz farklı disiplinleri kapsayan iyi bir ekip kurmaktır.” dedi.

Arş. Gör. Osman Vuruşkan ise Tübitak projelerinin bütçeleri üzerine bir konuşma yaptı. Konuşmasında yöntemin, projenin hipotez, amaç ve hedeflerini yanıtlayacak şekilde belirlenmesi ve proje bütçesinde herhangi bir kalemin (makine-teçhizat, bursiyer, hizmet alımı vb.) diğerinin önüne geçmeyecek şekilde dengeli biçimde organize edilmesi gerektiğini belirten Arş. Gör. Osman Vuruşkan, ayrıca  proje kalemlerinin oluşturulmasında ihtiyaç duyulan malzeme, hizmet ve personel giderlerinin, proje için öneminin detaylı olarak gerekçelendirilmesi gerektiğini söyledi.
ResimResimResimResim

Bu içerik 13.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 101 kez okundu.