HACILAR HÖYÜĞÜ ONURSAL BAŞKANI PROF. DR. REFİK DURU VEFAT ETTİ

Büyük Hacılar Höyüğü Onursal Kazı Başkanı Prof. Dr. Refik Duru vefat etmiştir.
Trakya Üniversitesi arkeoloji bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri olarak büyük üzüntü içindeyiz. Tüm arkeoloji camiasına baş sağlığı dileriz.

REFİK DURU'NUN KISA BİYOGRAFİSİ

Refik Duru, 1932 yılında İstanbul, Kadıköy’de (İstanbul) doğdu. Yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji ve Prehistorya Bölümü’nde tamamladı. Aynı Fakülte’nin Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümü’ne 1960’da Asistan olarak atanan R. Duru, 1965’te Doktora çalışmasını tamamlamasının ardından, 1969’da Doçent ve 1978’de Profesör oldu.1999 yılında emekli oldu.

1955’ten itibaren arkeolojik kazı ve araştırmalara katılmıştır;
Prof. Dr. U. Bahadır Alkım’ın yönetiminde yapılan Karatepe’de (Kadirli – Osmaniye) arazi çalışmaları
Yesemek Heykeltraşlık Atelyesi
Yesemek Höyüğü
Tilmen Höyük
Gedikli Karahöyük ve Kırışkal Höyük (İslahiye Gaziantep) kazıları ile 1972 yılına kadar devam etmiştir.
Bu süre içinde, bir yıl Çatal Höyük (Çumra – Konya) kazısında bulunmuş, daha sonra 1973’de Keban Barajı Kurtarma Kazıları Projesi’ kapsamındaki Değirmentepe (Elazığ) kazısını yönetmiştir.
1978 - 88 arasında Kuruçay Höyüğü, 1989 - 92 yıllarında Höyücek ve 1993 - 2010 arasında da Bademağacı Höyüğü kazılarını yürütmüştür. Bu çalışmalar sırasında, 1985 ve 1986’da Hacılar yakınlarında ‘Nekropol Arama Çalışmaları’, 1997’de de bir kazı dönemi Yassıhöyük’te (Acıpayam - Denizli) kazılar yapmıştır.
2002 yılında Tilmen Höyük’te bir ‘Koruma ve Düzenleme Projesi’ başlatan Duru, 2011 yılından sonra, Prof. Dr. Gülsün Umurtak’ın yönetimindeki Hacılar Büyük Höyük (Burdur) kazısına Onursal Başkan olarak katılmaktadır.
 Prof. Duru’nun, öğrenci, kazı kurulu üyesi, kazı kurulu başkanı olarak katıldığı ve yürüttüğü kesintisiz 63 yıl süren araştırmalarıyla ilgili 18 kitabı ve Anadolu ve Önasya Arkeolojisine ilişkin 120’yi aşkın makalesi yayınlanmıştır.
Bu içerik 29.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 54 kez okundu.