S
"HER YÖNÜYLE UZUNKÖPRÜ SEMPOZYUMU"NDA "UZUNKÖPRÜ ÇEVRESİNİN ARKEOLOJİK KÜLTÜR ENVANTERİ" TARTIŞILDI
Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Her Yönüyle Uzunköprü Sempozyumu’nda alanında uzman bilim insanları Uzunköprü’nün dünü, bugünü ve yarınına ışık tuttu.
Trakya Üniversitesi’nin kuruluşunun 40., Uzunköprü’nün kurtuluşunun 100. yılı münasebetiyle Edirne’nin ilçelerini, alanında uzman bilim insanları ve araştırmacıların katkılarıyla birçok farklı disiplinle ele aldığı toplantıların son durağı Uzunköprü oldu.
03. 11. 2022 tarihinde, Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz ve M.A. Cüneyt Akgün konferansa “Uzunköprü Çevresinin Arkeolojik Kültür Envanteri” başlıklı bir sunum ile katıldılar. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Arkeoloji Anabilim dalında Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada Uzunköprü ilçesine bağlı 53 köy, 7 mahalle ve 368 noktada yüzey araştırması yapılan çalışma kapsamında 144 kültür varlığına ait bulguların sonuçları paylaşıldı. Yılmaz, ayrıca Uzunköprü ilçesinin tarihine ve arkeolojisine ışık tutacak, korunması gereken 109 taşınmaz kültür varlığı tespit edilerek kayıt altına alınmış, daha önceden bilinen 35 kültür varlığı ziyaret edilerek son durumlarının tespit edildiğini aktarmıştır. Yılmaz, yapılan detaylı araştırmalar sonucunda kırsal ve kale olarak toplam 53 yerleşim yeri, tümülüs, mezarlık, köprü, çeşme, kilise, cami-türbe, dikilitaş ve yazıtların incelendiğini aktardı. Yılmaz ayrıca, bölgede yoğun olarak gerçekleştirilen tarımsal faaliyetler ile kaçak kazılar, arkeolojik buluntuların hızla yok olmasına neden olmakta, bu nedenle tespit edilen taşınır-taşınmaz kültür varlıklarının tescillenip koruma altına alınmasının, Trakya ve Uzunköprü Arkeolojisi adına büyük önem taşıyacağını vurguladı.