TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI’NIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞINA BAĞLI ARKEOLOJİ TOPLULUĞU HAKKINDAKİ AÇIKLAMASI

Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Trakya Üniversitesi Arkeoloji Topluluğu, 15 Aralık 2023 Cuma günü sabah saat 8.30’da Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının önünde Trakya Üniversitesi Arkeoloji Topluluğu üyeleri akademik danışmanlarıyla birlikte İstanbul Arkeoloji Müzesi eğitim faaliyetini gerçekleştirmek üzere bir araya gelmiştir. Rektörlüğümüzün bilgisi dışında bir polis memuru ve İl Kültür Turizm Müdürlüğünden bir memurla TÜRSAB yetkilisi eğitim faaliyetini engellemiş ve bu esnada tutanak tutturarak idari para cezası için işlem başlatılmıştır. 27. Aralık 2023’te öğrencilerimizden Rasim Can Karaçivi’ye kesilen idari para cezası 4 Ocak 2023 tarihinde adresine tebliğ edilmiştir.

Elbette Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığı özellikle bölüm tarafından yönlendirilmiş görev ve sorumlulukları ve eğitim faaliyetleri çerçevesinde,  öğrencilerinin yanındadır. Bu nedenle içine girilmiş olan ve ileride konuyla ilişkili girilecek olan idari / hukuki süreçlerde de öğrencilerimizin yanında yer alacaktır. Bu süreçte öğrencimize kesilen idari para cezasının ilk 15 günde indirimli (11.647 TL) ödenmesi de yine bölümümüz tarafından üstlenilerek süreç sonunda iadesi umuduyla ödenmiştir. (Prof. Dr. Başak Boz (1000 TL), Prof. Dr. Daniş Baykan (3197 TL), Doç. Dr. Ergün Karaca (1000T L), Doç. Dr. İlkan Hasdağlı (1100 TL), Dr. Öğr. Üyesi Melike Hasdağlı (1000 TL), Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz (1000TL), Dr. Öğr. Üyesi Filiz Divarcı (850 TL), Arş. Gör. Osman Vuruşkan (1000 TL), Arş. Gör. Mert Kara (500 TL), Arş. Gör. Coşkun Sivil (1000TL) Toplamda 11.647 TL) Katkı sunan bölüm üyelerimize teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca idari para cezası kesilen öğrencimiz Rasim Can Karaçivi hem cezaya hem de cezaya konu gösterilen suçun yöneltilmesine karşı Edirne Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulunmuştur.

Tüm Arkeoloji Bölümleri gibi Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri, Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire (SKS) Başkanlığına bağlı Arkeoloji Topluluğu üyesi öğrencilere karşı kültür bilincini aşılama ve kültürel varlıkların koruma bilincinin verilmesinde bir sosyal sorumluluk misyonu içerisindedir. Ayrıca Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü (diğer arkeoloji bölümü öğrencileri gibi) öğrencilerinin eğitimlerinin antik görsel sanatlara dayanması nedeniyle arkeolojik alan, müze ve ören yerlerinin bölüm üyeleri ile belirli zaman ve programlar dahilinde ziyareti büyük önem arz etmektedir. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri bölümümüze geldikleri ilk sınıftan itibaren bizler (akademisyenler) tarafından Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire (SKS) Başkanlığına bağlı topluluklarda kendi ilgi alan ve isteklerine uygun olarak rol almak ve üye olmak üzere teşvik edilirler. Bu topluluklar arasında Arkeoloji Topluluğu, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü için özel bir önem arz ettiğinden akademik danışmanlığı her dönem bölümümüz akademisyenleri tarafından üstlenilir. Arkeoloji Topluluğu bir yandan  bölümümüz öğrencilerinin aktif rol üstlendiği diğer yandan da öğrenci akranlarına kültür ve kültür varlığı kavramlarının evrensel değerler çerçevesinde kavranması açısından en önemli sosyal sorumluluk alanını oluşturmaktadır. Bu bağlamda Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü gerek mesleki gerek kültürel ve gerekse meslek etiği çerçevesinde Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire (SKS) Başkanlığına bağlı Arkeoloji Topluluğu’nu paydaş görmektedir.

Biz akademisyenlerin, evrensel değerler ve mesleki etik çerçevesinde Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire (SKS) Başkanlığına bağlı Arkeoloji Topluluğu’na yönlendirdiğimiz öğrencimiz Rasim Can Karaçivi’nin öğrencilik ve bu sorumluklardan bağımsızmış gibi, alelade bir vatandaşın acenta sahteciliği içerisinde ticari çıkar peşinde biri olarak gösterilmeye çalışarak kendisine yöneltilen suç / suçlar ve idari para cezasının ciddi bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığının ve bunun adalet önünde doğru şekilde yorumlanacağına umudumuz tamdır.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığı olarak bu ve benzeri konularda elbette öğrencilerimizin yayında bulunacağız ve olası idari ve hukuki süreçlerin de takibinde olacağız.

Prof. Dr. Daniş Baykan

Arkeoloji Bölüm Başkanı

Bu içerik 15.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 433 kez okundu.