S
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ EV SAHİPLİĞİNDE “5. TÜRKİYE TARİHİ MADENLER KONFERANSI” DÜZENLENDİ
2-4 Mayıs 2024 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nün ev sahipliğini üstlendiği “5. Türkiye Tarihi Madenler Konferansı” Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Maden Mühendisliği Bölümü ve KTÜ Maden Derneği iş birliği ile düzenlendi.
“5. Türkiye Tarihi Madenler Konferansı” 2-4 Mayıs 2024 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu’nda Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Arkeoloji Bölümü Başkanı ve 5. Türkiye Tarihi Madenler Konferansı Kurulları Dönem Başkanı Prof. Dr. Daniş Baykan’ın açılış konuşmaları ile farklı disiplinlerden birçok akademisyen ve öğrencinin katılımıyla başlamıştır.
Prof. Dr. Daniş Baykan açılış konuşmasında Cumhuriyetin 100. yılında, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümü olarak bu değerli konferansa ev sahipliği yapmanın sevinç ve gururunu yaşadıklarını belirtti. Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu konuşmasında Türkiye Tarihi Madenler Konferansının öncelikle KTÜ’de başladığını ve daha sonra farklı üniversitelerde sürdürüldüğünü ifade etti. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise Edirne ve Trakya Üniversitesi hakkında bilgi vererek “Bu özel toplantının Edirne’mizde üniversitemizde olmasını çok anlamlı buluyoruz. Başta Daniş Baykan hocama ve büyük ekibe teşekkür ediyorum. Güzel birlikteliklere yeni çalışma alanlarına yol açmasını temenni ediyorum.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Daniş Baykan’ın başkanlığı ile ilk oturum, Doç. Dr. Eren Kömürlü tarafından Cumhuriyetimizin İlk 100 Yılında Maden ve Tünel Tahkimatı Uygulamalarımız Üzerine Bir Değerlendirme adlı sunum ile başlamış, Dr. Umut M. Doğan tarafından İki Grup Bakır Alaşım Balta ve Doğu Trakya’da MÖ 2. Binyıl Sorunu: Teorik Bir Tartışma başlıklı ikinci sunum ile sona ermiştir.
İlk oturumun sona ermesi ile Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü sergi alanında Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu ve Prof. Dr. Burak Kaptan’ın katılımıyla “Ergun Kaptan ve Daniş Baykan Arşivlerinden Madencilik Tarihi Sergisi”nin açılışı gerçekleştirilmiş, TÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Kütüphanesi’nde Prof. Dr. Burak Kaptan’ın katılımıyla “Ergun Kaptan Madencilik Tarihi Bölümü’nün açılışı ve Ergun Kaptan Sunumu (sinevizyon) yapılmıştır.
İkinci oturum Prof. Dr. Ali Osman Yılmaz başkanlığında, Orta Anadolu’da Tunç Çağı Tabakasından Çıkan Demir Oksit Bakımından Zengin Bir Buluntunun Köken Araştırması Dr. Nurcan Küçükarslan tarafından, Dr. Ümit Güder tarafından Taşınabilir XRF Tekniği ile Urartu Metal Kemer Alaşımlarının Araştırılması: Bir Metodoloji Çalışması adlı bildirinin sunulmasından sonra ise son sunum Yunus Kaptan (MA) tarafından hazırlanan Çemialo Sırtı Demir Çağ Metal Buluntularının Kimyasal Analizleri olmuştur.
Üçüncü oturum Prof. Dr. Erkan Fidan başkanlığında, Dr. Gülşah Altunkaynak tarafından sunulan Erzurum Müzesi Luristan Bölgesi Bakır Alaşımlarının Tipolojik ve Analitik Değerlendirmeleri, Dr. Ertuğrul Karakaplan tarafından sunulan Maden Açıklıklarının Antik Mimari Planlamadaki Rolü, son sunum ise Doç. Dr. Hüseyin Erpehlivan tarafından Phrygia Mezarlarından Bilinen Metal Buluntular ve Anadolu’daki Dağılımları sunulmuş, gün sonu değerlendirmesinin ardından ilk gün sona ermiştir.
5. TTMK sempozyumunun ikinci günü Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu’nda 4. oturum başkanı Prof. Dr. İbrahim Alp’ın açılışı ile başlamıştır. Dr. Haralambos Nikolayidis tarafından Siphnos Altın ve Gümüş Madenleri, Didem Baş (MA) tarafından Trakya Madenciliği ve İstanbul Arkeoloji Müzelerinden Bir Grup Metal Buluntu, Prof. Dr. Reyhan Körpe tarafından ise Antik Çağ Troas Bölgesi Madenleri anlatılmıştır.
Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi TÜTAGEM Laboratuvarlarının tanıtımı ve ziyareti gerçekleştirildi. Ziyaret sırasında, TÜTAGEM uzmanlarından Dr. Saffet Çelik, Dr. Alp Yücel ve Kimyager Tuğba Tunceli merkezin işleyişi ve kullandıkları ICP-MS, GC-MS-MS, Elektron-Mikroskobu gibi cihazların kullanım alanlarıyla ilişkili bilgilendirmeler de bulundular.
5. oturum Prof. Dr. Reyhan Körpe başkanlığında, Dr. Mahmut Suat Delibalta tarafından Madeni Paraların Tarihsel ve Ekonomik Gelişim Sürecinde Madenciliğin Rolü, Dr. Nurullah Murat tarafından Osmanlı Devleti’nde Madenlerin Islahına Yönelik Sunulan Raporlar: Bulgar Dağı Maden-i Hümâyûnu Örneği, Prof. Dr. Ali Arslan tarafından ise Osmanlı Devleti’nde Maden İdaresi başlıklı sunumlar gerçekleştirilmiştir.
6. oturum ve kapanış oturumu Prof. Dr. Daniş Baykan tarafından başlatılmış olup, Sn. Fatih Mengüç, Doğu Karadeniz Bölgesinde Madencilik Tarihi İzleri, Sn. Nusret Güngör tarafından Eskişehir’in Tarihi Madeni: Lületaşı Tipi Sepiyolit adlı sunum, Prof. Dr. Oya Dağlar Macar tarafından ise 20. Yüzyılda Trakya’da Keşfedilen Linyit Madenleri ve Bu Madenlerin Çıkarılması ile İlgili Ortaya Çıkan Sorunlar bildirileri sunulmuştur. Program kapanış, değerlendirme, dilek ve temennilerin tamamlanması ardından sona ermiştir.