TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN YÜZÜNCÜ YILI ONURUNA ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ ÇALIŞMALARI TOPLANTISI

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından ilki Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılı onuruna gerçekleştirilen yıllık toplantılardan “Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Çalışmaları 2022-2023” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Daniş Baykan tarafından katılımcılar toplantıya başlamadan önce, bir asrı geride bırakmış bir cumhuriyetin fertleri olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılı onuruna ve Atatürk’ün bedenen aramızdan ayrılışının 85. yılı anısına, bir dakikalık saygı duruşuna ve ardından İstiklal Marşımızı okumaya davet edildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından Prof. Dr. Daniş Baykan açılış konuşması için Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu’nu kürsüye davet etti. “İlkini Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı onuruna düzenlediğimiz ‘Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Çalışmaları’ toplantısının ana hedefi Bölümüz üyelerinin yıl içerisinde yapmış olduğu, üniversitemiz dışındaki çalışmaların paylaşılarak daha görünür kılınmasıdır. Bu bilgi paylaşımının içerisindeki hocalarımızın değerli katkılarının haricinde öğrencilerimizin çalışma sunumlarının zaman içerisinde artması da yine hedeflediğimiz arasında yer alıyor. Bu toplantının gerçekleşmesini katkı sağlayan burada varoluşumuzun sebebi olarak gördüğünüz öğrencilerimizin oluşturduğu Arkeoloji Bölümü Öğrenci Konseyine, mesleğimizi ve kültür varlığı bilincini diğer öğrenci akranlarına en iyi şekilde yansıtacağına inandığımız Arkeoloji Topluluğuna ve Arkeoloji Bölümünün değerli akademisyenlerine teşekkür ediyorum. Arkeoloji Bölümümüze yapıcı bir tutum içerisinde bulunan, bizleri destekleyen ve yalnız bırakmayan Sayın Dekanımız Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu’na saygıyla teşekkürlerimi sunuyorum. Ve kendisini toplantımızın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet ediyorum

Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu açılış konuşmasında Cumhuriyetimizin 100. Yılını idrak ettiğimiz bu günlerin önemini ve değerini vurgulayarak böylesine önemli yıldönümlerin kutlanmasının toplumsal hafızanın güçlenmesindeki katkılarına değinmiştir. Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu’nun konuşmaları ardından oturumlara geçilmiştir. Toplantı gün içerisinde dört oturum şeklinde düzenlenmiştir. Prof. Dr. Daniş Baykan Oturum Başkanlığındaki ilk oturumda, Ulucak Höyük Kazı Başkan yardımcıları Arş. Gör. Coşkun Sivil ve Arş. Gör. Osman Vuruşkan tarafından “Ulucak Höyük 2022-2023 Kazı Çalışmaları”, Prof. Dr. Ahmet Yaraş tarafından “2023 Yılı Çalışmaları” ve Prof. Dr. Başak Boz tarafından “2022-2023 Yılı Akademik Faaliyetler” sunumları gerçekleştirilmiştir. Çay ve kahve arasından sonra Prof. Dr. Başak Boz Oturum Başkanlığındaki ikinci oturumda, Edirne Yüzey Araştırması Başkanı Doç. Dr. Ergün Karaca tarafından “Trakya ve Edirne Araştırmaları 2022-2023”, Nif Dağı Kazısı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Daniş Baykan tarafından “Nif Dağı Kazı Çalışmaları 2022-2023” ve Dr. Öğr. Üyesi Melike Zeren Hasdağlı tarafından hazırlanan “Eski Smyrna Arkaik Dönem Boyalı Büyük Boyutlu Seramikleri” başlıklı sunumlar gerçekleştirilmiştir.

Öğle yemeği arasının ardından Prof. Dr. Ahmet Yaraş Oturum Başkanlığındaki üçüncü oturumda, Ephesos Kazıları Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz tarafından “Ephesos Kazıları 2022-2023”, Magnesia Kazıları Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Baki Demirtaş tarafından “Son Dönem Magnesia Kazıları” ve Doç. Dr. İlkan Hasdağlı tarafından hazırlanan “Eski Smyrna Arkaik, Klasik Dönem Attika ve Attika Taklidi Seramikleri” başlıklı çalışmalar sunulmuştur. Çay ve kahve arasından sonra Doç. Dr. Ergün Karaca Oturum Başkanlığındaki dördüncü ve son oturumda Dr. Öğr. Üyesi Filiz Divarcı tarafından “Yazının İcadından Sonraki Süreçte Anadolu’da Kayıt Tutma Sistemi: Maşat Höyük Örneği”, Arkeoloji Bölümü Doktora Öğrencisi Didem Baş tarafından “Arkeoloji Bölümü TÜTAGEM İş Birlikleri”, Arkeoloji Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Çisem Ergün tarafından “Ekşi Höyük İskeletleri”, Arkeoloji Bölümü Mezunlar Kurulu Dönem Temsilcisi Arş. Gör. Gamze Üsküplü Akgül tarafından “2022-2023 Yılı Arkeoloji Bölümü Dış Paydaşlar ve Mezunlar Kurulu Çalışmaları”, Arkeoloji Bölümü Öğrenci Konseyi Başkanı Enes Özbek tarafından “2022-2023 Yılı Arkeoloji Bölümü Öğrenci Konseyi Çalışmaları”, Arkeoloji Topluluğu Danışmanı Arş. Gör. Mert Uğur Kara tarafından “2022-2023 Yılı Arkeoloji Topluluğu Çalışmaları”, Arkeoloji Topluluğu Başkanı Hasan Görkem Varol tarafından “2023-2024 Yılı Arkeoloji Topluluğu Hedefleri” başlıklı sunumlar gerçekleştirilmiştir.

Oturumların ardından kapanış konuşması ve değerlendirmesinde gerçekleştirilen toplantının gelenekselleşmesi temennilerinde bulunulmuş karşılıklı değerlendirme yapılmıştır. Saat’te başlayan etkinlik tamamlanmıştır. Etkinlik Edebiyat Fakültesi Dekanı Yüksel Topaloğlu, Edebiyat Fakültesi Sekreteri Esat Şuekinci, Prof. Dr. Gülgün Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Güner, Öğr. Gör. Ceren Baykan, Arkeoloji Bölümü dış paydaşlarının temsilen Dr. Nurgül Demirtaş, Arkeoloji Bölümü mezunlarını temsilen Ahmet Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı lisansüstü öğrencileri, Arkeoloji Bölümü Öğrenci Konseyi üyeleri ve Trakya Üniversitesi SKS Arkeoloji Topluluğu üyeleri başta olmak üzere öğrencilerimizin katılımıyla, 14 Kasım 2023’te 09.45-16.30 arasında Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonunda gerçekleşmiştir.

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim


Bu içerik 21.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 206 kez okundu.